Pierwsze warsztaty serowarskie już za nami….
26.09.2015 odbyły się pierwsze warsztaty serowarskie Gliwickiej Kooperatywy Spożywczej Tomata w ramach projektu „Na SERjo. Zrób sam ser” finansowanego przez Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
W szkoleniu udział wzięło 15 osób. Uczestnicy poznali techniki domowej produkcji jogurtów, jogurtu typu greckiego, twarożku jogurtowego i wariacji na jego temat oraz sera typu korycińskiego.
Warsztaty przygotowały koordynatorki główne kooperatywy – Gosia, Jola i Helena. Spotkanie poprowadził gość specjalny – Sylwester Wańczyk – wybitny serowar, znawca serów, znakomity szkoleniowiec i gawędziarz. Stronę techniczną całości zabezpieczały wolontariuszki – Magda, Agnieszka, Bogna, Paulina oraz Kasia.
Po części warsztatowej odbyło się spotkanie otwarte z Sylwestrem Wańczykiem i jego serami, prowadzone przez Bartosza Wilczyńskiego – drugiego gościa specjalnego, kucharza, menedżera i dziennikarza, znawcę dobrej kuchni oraz orędownika popularyzacji rodzimych produktów.
Poza zgromadzoną publicznością wieczór ubogacili kolejni goście – p. Teresa z Olchowej Farmy wraz z własnymi wyrobami i gospodarstwo szkółkarskie, które dodało koloru wielobarwnymi kwiatami. Całość dopełniła degustacja domowego pieczywa.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w warsztatach i tworzyli atmosferę tego dnia – prowadzącym, uczestnikom, gościom, wolontariuszom oraz wszystkim kibicom!