Sylwester Wańczyk i jego mistrzowskie sery w Gliwicach
Serdecznie zapraszamy na spotkanie z niekwestionowanym mistrzem serowarstwa zagrodowego w Polsce Sylwesterem Wańczykiem. Wielokrotnie nagradzany za swoje wyroby serowar prowadzi u podnóża Gór Kamiennych serowarnię oraz ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne „Wańczykówka”, gdzie hoduje zwierzęta i pozyskuje od nich mleko do produkcji wyśmienitych serów twardych, długo dojrzewających, pleśniowych i świeżych, które niczym nie ustępują serom farmerskim z Włoch, Francji czy Szwajcarii.
Powstające w „Wańczykówce” sery były wielokrotnie nagradzane, m.in. nagrodą główną dla „kamyka sudeckiego” za najlepszy ser IV Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim (2014), pierwszym miejscem w kategorii sery długo dojrzewające dla „sera Samiego” w organizowanym w Lidzbarku Warmińskim konkursie „Czas na Ser” (2013), pierwszym miejscem dla „kamyka sudeckiego” w kategorii serów miękkich i świeżych w Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych „Czas dobrego sera” organizowanym w Sandomierzu w 2013 r. i wieloma innymi, równie prestiżowymi nagrodami. Na trzy swoje produkty – goudę farmerską z kozieradką, górski sudecki i kamyk sudecki – „Wańczykówka” otrzymała rekomendację „SlowFood”.
Podczas sobotniego spotkania Sylwester Wańczyk podzieli się z nami swoją wielką pasją i ogromną wiedzą serowarską. Wykład połączony z prezentacją i możliwością zakupu powstających w „Wańczykówce” serów rozpocznie się o godz. 17:00. Serdecznie zapraszamy.