Drugie otwarte warsztaty serowarskie
03.10.2015 odbyły się drugie i ostatnie warsztaty serowarskie Gliwickiej Kooperatywy Spożywczej Tomata w ramach programu “Na SERjo. Zrób sam ser” finansowanego przez Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
Tym razem w szkoleniu wzięło udział 14 osób. Program obejmował teoretyczne wprowadzenie do zagadnień serowarskich oraz domową produkcję jogurtu, jogurtu greckiego, twarożku jogurtowego oraz sera typu korycińskiego.
Spotkanie prowadziły Gosia, Jola i Helena z pomocą wolontariuszy – Magdy i Bogny.
Gościem specjalnym była p. Bogusia z Radyni, gospodyni z Zielonego Wzgórza, gospodarstwa agroturystycznego i rolnego. Każdy, kto zawitał do naszej siedziby przy ul. Studziennej 6, mógł skosztować wybornych specjałów z domowej kuchni oraz zaopatrzyć domową lodówkę na jesienne szare dni.
Dziękujemy wszystkim za udział w warsztatach, pomoc przy organizacji oraz przyjemną atmosferę podczas naszych spotkań! Ostatnim etapem projektu jest przygotowanie broszury informacyjnej na naszą stronę internetową. Lada dzień będzie można pobrać ją w zakładce projektowej.