O projekcie

Wszystkich chcących zgłębić tajniki powstawania sera zapraszamy na otwarte warsztaty serowarskie. Organizowane przez gliwicką kooperatywę spożywczą Tomata spotkania praktyczne odbędą się w Centrum Organizacji Kulturalnych „Perełka” przy ul. Studziennej 6 w Gliwicach 26 września i 3 października. Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja miejsc.

Jak samodzielnie zrobić ser, twarożek czy jogurt dowiemy się podczas warsztatów serowarskich organizowanych przez gliwicką kooperatywę spożywczą Tomata w ramach projektu „Na SERjo. Zrób sam ser”. Warsztaty odbędą się dwukrotnie – 26 września i 3 października – i odbywać się będą według podobnego harmonogramu. Uczestnicy poznają m.in. tajniki przygotowania jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego (na bazie przygotowanego wcześniej jogurtu), twarożku jogurtowego wraz z propozycjami jego podania oraz serka typu korycińskiego.

Warsztaty serowarskie „Na SERjo. Zrób sam ser” są bezpłatne i adresowane również do osób spoza kooperatywy. Odbywać się będą w dwóch 15-osobowych grupach.

Projekt „Na SERjo. Zrób sam ser” realizowany jest dzięki dotacji, jaką gliwicka kooperatywa spożywcza Tomata otrzymała z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.

logotypy_fio_z_podpisem