Drugie otwarte warsztaty serowarskie

03.10.2015 odbyły się drugie i ostatnie warsztaty serowarskie Gliwickiej Kooperatywy Spożywczej Tomata w ramach programu “Na SERjo. Zrób sam ser” finansowanego przez Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Tym razem w szkoleniu wzięło udział 14 osób. Program obejmował teoretyczne wprowadzenie do zagadnień serowarskich oraz domową produkcję jogurtu, jogurtu greckiego, twarożku jogurtowego oraz sera typu korycińskiego.

Spotkanie prowadziły Gosia, Jola i Helena z pomocą wolontariuszy – Magdy i Bogny.

Gościem specjalnym była p. Bogusia z Radyni, gospodyni z Zielonego Wzgórza, gospodarstwa agroturystycznego i rolnego. Każdy, kto zawitał do naszej siedziby przy ul. Studziennej 6, mógł skosztować wybornych specjałów z domowej kuchni oraz zaopatrzyć domową lodówkę na jesienne szare dni.

Dziękujemy wszystkim za udział w warsztatach, pomoc przy organizacji oraz przyjemną atmosferę podczas naszych spotkań! Ostatnim etapem projektu jest przygotowanie broszury informacyjnej na naszą stronę internetową. Lada dzień będzie można pobrać ją w zakładce projektowej.

logotypy_fio_z_podpisem